Kako Prihvatiti Zaposlenika Na Ugovor O Radu Na Određeno Vrijeme

Sadržaj:

Kako Prihvatiti Zaposlenika Na Ugovor O Radu Na Određeno Vrijeme
Kako Prihvatiti Zaposlenika Na Ugovor O Radu Na Određeno Vrijeme

Video: Kako Prihvatiti Zaposlenika Na Ugovor O Radu Na Određeno Vrijeme

Video: Kako Prihvatiti Zaposlenika Na Ugovor O Radu Na Određeno Vrijeme
Video: MENADŽERSKI UGOVOR, UGOVOR O RADU ILI UGOVOR O DJELU? 2024, Maj
Anonim

Ugovor o radu na određeno vrijeme je ugovor koji se zaključuje na određeno vrijeme. Poslodavci na svom poslu unajmljuju zaposlenike za obavljanje privremenih poslova, na primjer, u slučaju da glavni zaposlenik odlazi na godišnji odmor ili radi neke vrste sezonskih poslova. Osoblje može imati pitanje: kako sastaviti dokumente u odnosu na zaposlenika koji je privremeno zaposlen.

Kako prihvatiti zaposlenika na ugovor o radu na određeno vrijeme
Kako prihvatiti zaposlenika na ugovor o radu na određeno vrijeme

Instrukcije

Korak 1

Prvo što trebate je dobiti zahtjev od novog zaposlenika. Sadržaj se ni na koji način ne može razlikovati od dokumenta koji je sačinilo glavno osoblje. Jedino što može je razjasniti da želi dobiti privremeni posao.

Korak 2

Nakon toga napravite kopije iz pasoša, iz obrazovne isprave, iz potvrde o osiguranju, iz potvrde o registraciji u Federalnoj poreskoj službi (TIN) i iz drugih. Takođe morate uzeti radnu knjižicu, ljekarsko uvjerenje (ako je potrebno), vojnu knjižicu (ako postoji).

Korak 3

Dalje, sastavite nalog za posao. Morate, kao i kod glavnog zaposlenika, privremeno zaposlenoj osobi dodijeliti broj osoblja. Postupak popunjavanja ovog dokumenta ne razlikuje se od ostalih naloga, jedino što trebate je naznačiti da je zaposlenik zaposlen na određeno vrijeme. Na kraju potpišite nalog i dajte ga zaposleniku na potpis.

Korak 4

Zatim zaključite ugovor o radu. Obavezno uključite činjenicu da je zaposlenik privremeni radnik. Takođe provjerite period njegovog rada, odnosno trajanje ugovora o radu. To se može učiniti u obliku tačnog datuma prestanka važenja dokumenta ili jednostavno naznačiti vremenski period, odnosno napisati da se ugovor o radu zaključuje na mjesec dana (dva mjeseca, šest mjeseci, godinu itd.).

Korak 5

Napominjemo da ne možete zaključiti ugovor o radu na određeno vrijeme dulje od pet godina, odnosno ako odredite duži period, zaposlenik će biti zaposlen na neodređeno vrijeme.

Korak 6

Nakon što se zaposlenik registruje, unesite promjene u tabelu osoblja. Da biste to učinili, izdajte naredbu. Takođe, morate izvršiti upis u radnu knjižicu zaposlenika, dok nije potrebno navesti da je posao privremen. Nakon otkaza unosi se zapis: "Otpušten zbog isteka roka trajanja ugovora o radu."

Preporučuje se: