Kako Vratiti Zastaru

Sadržaj:

Kako Vratiti Zastaru
Kako Vratiti Zastaru

Video: Kako Vratiti Zastaru

Video: Kako Vratiti Zastaru
Video: Kako vratiti bivšeg partnera 2024, April
Anonim

Zastara je vremenski period utvrđen zakonom za zaštitu povređenog prava na sudu. Prema opštem pravilu člana 196 Građanskog zakonika Ruske Federacije (Građanski zakonik Ruske Federacije), rok zastare je 3 godine. Za određene vrste zahtjeva to može biti manje ili više. Preskakanjem ovog perioda možete ga vratiti.

Kako vratiti zastaru
Kako vratiti zastaru

Instrukcije

Korak 1

Bez obzira da li je zastara istekla ili ne, idite na sud. I dalje imate pravo žalbe na pravdu bez obzira na sve. Štaviše, ako okrivljeni ili vi sami ne izjavite da ste propustili rok za zaštitu svojih prava, sud će slučaj razmotriti kao i obično. Na svoju inicijativu nema pravo da primjenjuje posljedice propuštanja zastare.

Korak 2

Pronađite dobar razlog da opravdate potrebu za vraćanjem zastare. To može biti vaše bespomoćno stanje ili ozbiljna bolest, nepismenost ili neka viša sila. Zakonodavstvo ne sadrži iscrpan popis takvih okolnosti, pa se bilo koji razlog može smatrati valjanim. Glavna stvar je da je povezana s vašom ličnošću i da se dogodila u posljednjih šest mjeseci od zastare.

Korak 3

Ako se pronađe takav razlog, pripremite zahtjev za povraćaj zastarjelosti. Šminkajte ga prema standardnom obrascu. U "zaglavlju" - naziv suda kojem se zahtjev šalje, imena strana i broj predmeta. Ispod “kapica” na sredini lista napišite “Zahtjev za obnovu roka zastarelosti”. U glavnom tekstu navedite razloge zbog kojih niste u mogućnosti da izađete na sud sa zahtjevom u propisanom roku i zatražite od suda da vrati zastaru. Pogledajte član 205 Građanskog zakonika Ruske Federacije. Potpišite aplikaciju i stavite trenutni datum.

Korak 4

Ne žurite s predstavljanjem pripremljene izjave. Učinite to samo ako okrivljeni kaže da je zastara istekla. Izračun je ovdje jednostavan: sud možda neće udovoljiti vašem zahtjevu za vraćanje roka i, kao što je već gore spomenuto, bez odgovarajuće izjave stranaka, slučaj će se razmatrati na uobičajeni način, a odluka će se biti donesen meritum.

Preporučuje se: