Kako Doći Do Invaliditeta

Sadržaj:

Kako Doći Do Invaliditeta
Kako Doći Do Invaliditeta

Video: Kako Doći Do Invaliditeta

Video: Kako Doći Do Invaliditeta
Video: Kako doći do upitnika 2024, April
Anonim

Osoba se može smatrati invalidom kada ne može u potpunosti obavljati neke vitalne funkcije: vidjeti, hodati, raditi nešto rukama i tako dalje. Da biste dobili invalidnost, morate ispuniti zahtjeve zaposlenih u odgovarajućoj organizaciji.

Kako doći do invaliditeta
Kako doći do invaliditeta

Invalidnost je općeniti pojam i može se podijeliti na zdravstvene smetnje. Na primjer, osoba može biti oštećena vida, neurološka; osoba možda nema udove i tako dalje.

Ako osoba nema sposobnost obavljanja vitalnih funkcija, liječnik odgovarajuće specijalizacije treba je poslati na poseban medicinski i socijalni pregled. Stručnjaci trebaju dostaviti što više dokumenata koji potvrđuju činjenicu da je nemoguće obavljati vitalne funkcije. Potrebno je braniti svoja prava na komisiji, objašnjavajući da prisustvo ove određene bolesti sprečava puni život.

Neki dokumenti potrebni za registraciju invalidnosti

- upućivanje na medicinsku i socijalnu ekspertizu

- pasoš, kao i fotokopija pasoša

- overenu kopiju radne knjižice

- ambulantna kartica

- izvodi iz medicinskih ustanova, kao i njihove fotokopije

- zahtjev za certifikaciju

- karakteristike sa mjesta rada ili studija

Pri formiranju paketa dokumenata ne biste se trebali ograničiti samo na predstavljenu listu. Moguće je da ćete na medicinskom i socijalnom pregledu zatražiti da dostavite dodatne dokumente koji potvrđuju prisustvo bolesti koja vam daje pravo na invaliditet.

Oštećenje vida

Osoba se prepoznaje kao osoba s invaliditetom na neodređeno vrijeme ako oba oka ne vide ništa, a liječenje je neučinkovito. Grupu invalidnosti možete dobiti u sljedećim slučajevima:

- daje se 1 grupa kada osoba uopšte ne vidi ništa ili oštrina vida, koje bolje vidi, ne prelazi 0,04

- mogu se dobiti 2 grupe s oštrinom vida od 0,05 do 0,1

- Grupa 3 invalidnosti uspostavlja se kada je oštrina vida u oku koje bolje vidi u rasponu od 0, 1 do 0, 3

Neurološki invaliditet

Postoji određena lista neuroloških bolesti kod kojih se može dobiti jedna ili druga grupa invaliditeta. Da bi se kvalifikovao za ovo, kandidat s invaliditetom mora uvjerljivo dokazati da ima odgovarajuću bolest koja mu daje pravo na jednu ili drugu grupu invaliditeta.

Preporučuje se: